Rightshifting konsultointia

Softa pyörii pitkälti tekniikan ympärillä. Teknologian kehitysvauhti on huimaa, mutta suurin osa edistysaskelista on nykyään pieniä. Isot harppaukset ovat käyneet yhä harvinaisemmiksi ja uusi tapa mahdollistaa saman vanhan asian tekemisen hieman eri tavalla (joskus jopa hieman paremmalla).

Teknologia on useimmille ihmisille kuitenkin aika vierasta. Harvaa miestä kadulla kiinnostaa tietokantateknologioiden kehittyminen tai rajapinnat. Tämän takia näille taviksille pitääkin myydä työtapoja ja prosesseja. Teknologian tavoin näillä on oma syklinsä ja toistaiseksi hopealuodin etsiminen jatkuu.

Agilesta, DevOpsista, Leanistä ja MVP:stä alkaa olla jo parhaat mehut puristettu. Pelkästään Scaled Agile Frameworkin olemassaolo on tästä kiistaton todiste. Seuraava orastava hypemetodi on rightshifting. Kuten monen muunkin asian takana on ihan fiksut ajatukset ja monta hyödytöntä graafillista pseudotiedettä.

Rightshiftingissä oletetaan että monet organisaatiot ovat tehottomampia kuin ne itse luulevat olevansa. Ja vastaavasti paljon tehottomampia kuin ne voisivat olla. Rightshiftingin ajatuksena on tehdä oikeita asioita ja tehdä nämä asiat oikein. Helppoa ja kätevää! Kootaan siis ryhmä ihmisiä tunnistamaan oikeat asiat ja toinen määrittelemään kuinka ne tehdään oikein. Tämän jälkeen jalkautetaan prosessi duunariportaaseen ja korjataan hedelmät.

Onko näiden prosessien rakentaminen ja mallintaminen laisinkaan tätä rightshiftingiä? Ja ollaanko pian samassa agile-helvetissä kuten tänäänkin? Pomoilla tulee jatkossakin olemaan järjettömiä lemmikkiprojekteja ja liiallinen "tehojen puristelu" (ja kasvu ylipäätään) johtaa väistämättä fiksujen ihmisten duunin vaihtamiseen.

Uskoisin että tämä rightshifting on jälleen samaa paskaa eri paketissa. En vaan jaksa (enää) uskoa että tervettä järkeä voidaan lusikalla kauhoa ihmisten pääkoppaan. Aika kyyninen näkökanta, joo. Itse uskon että kehitys kehittyy kyllä, mutta mitään agile-alkemistien juttuja on turha lueskella kuin piru raamattua. Malttia, perkele.

Mulla ei ole tähän mitään patenttiratkaisua tai edes näkemystä. Tykkään vaan syödä paukkujyviä ja nähdä kun maailma pyörii ympyrää. Välillä hyppään itsekin mukaan karuselliin.